Začněte plánovat

Patří ke kuchyňským pracím absolvování dlouhých cest po kuchyni sem a tam? To bylo kdysi! Ve správně naplánované kuchyni budete mít cesty křížem krážem po kuchyni ušetřeny. Prostřednictvím plánování zón proto proveďte definici smysluplného uspořádání a vybavení pěti nejdůležitějších pracovních oblastí.

ergonomie 1

e1

e2

Kuchyňské zóny

Dbejte na správné řazení skříněk a zásuvek podle postupu prací v kuchyni. Vše pak bude vždy po ruce.

hanak kuchynske zony

Zásoby

V této kuchyňské zóně se umisťují typické polotovary denní spotřeby, jako například konzervy, rýže, těstoviny, ale také chlazené nápoje.

Ukládání

Tato kuchyňská zóna slouží k ukládání nádobí, sklenic, příborů.

Mytí

Vedle dřezu a myčky nádobí se v této „mokré“ zóně nachází také odkapávač na nádobí, prostor pro odpadkové koše, stejně jako čistící a mycí prostředky.

Příprava

Tato zóna patří k hlavní pracovní oblasti kuchyně. Zde se odehrává většina přípravných prací i příprav samotného vaření. Zde mají své místo pracovní příbory, kuchyňské elektrospotřebiče, ale také koření.

Vaření / Pečení

Tato kuchyňská zóna je vyhrazena pro varnou desku, troubu na pečení, mikrovlnnou troubu, odsavač par, hrnce, pánve, poklice, pracovní příbory a plechy na pečení.

Úrovně ukládání předmětů

hanak urovne ukladani

V zásadě by měly být často používané zásoby a předměty uloženy v lehce a rychle dostupných výsuvech přímo pod pracovní deskou a stejně tak v první úrovni oblasti horních skříněk. Méně používané předměty se umisťují nad nebo pod tuto úroveň.

Zřídka používané předměty se ukládají do nejvyšší úrovně horních skříněk a do nejnižší úrovně spodních skříněk. také toto vám ušetří čas při každodenní práci v kuchyni.